Kdo by neměl rád čokoládu?
Je vůbec někdo, kdo ji nikdy neochutnal? Tu sladkou, tu hořkou, mléčnou, s oříšky i bez. Všichni známe její podmanivou chuť. Dá se říct, že léčí mnohé neduhy. A budeme-li trochu básníky, i lidské srdce.
Stejné otázky si pokládal i pan Marcel Šos z Jeseníku, když uvažoval o svém podnikatelském záměřu vyrábět kvalitní čokoládu.
„Nejdříve si o mně všichni mysleli, že jsem se zbláznil. Ale když jsem jim podrobněji popsal svůj záměr, jejich vyděšené výrazy se začaly měnit od překvapení po úsměv," vzpomíná na své začátky pan Šos.
A jaká je současnost? Ze záměru se stala realita. Čokoládu vyrábí mletím kakaových bobů dovezených z Jižní Ameriky, Afriky, Indie či Indonésie. Díky nadačnímu příspěvku, který získal pan Šos od Nadačního fondu Veolia, si zakoupil kvalitní mlýnek (tzv. melanžér) na tyto kakaové boby. Výslednou čokoládovou hmotu následně pan Šos dochucuje kandovaným regionálním ovocem a ořechy. Chutě také ozvláštňuje nejrůznějšími druhy koření, čímž vznikají někdy velmi odvážné kombinace chutí.
Umístění jeho nově zrekonstruované provozovny je více než výhodné. Nachází se v těsné blízkosti hlavního náměstí v centru Jeseníku vedle jedné z největších místních atrakcí vodní tvrze s regionálním muzeem, která je hojně navštěvována turisty.
Závěrem pan Šos dodává: „Vždy jsem chtěl dělat rukama něco svého, něco, co by bylo kvalitní, na co bychom byli hrdí a uživilo mě a mou rodinu“.