ÚvodProgramySTARTérOvocný koláč z Prostějova

Ovocný koláč z Prostějova

STARTér

2. srpna 2021

Pro zpříjemnění letních dní Vám nabízíme recept na ovocný koláč, ve kterém můžete zužitkovat ovoce ze zahrádky či nasbírané lesní plody.

Oslovili jsme mladého prostějovského cukráře a příjemce nadačního příspěvku z programu STARTér v loňském roce pana Lukáše Krchňáka a požádali ho o osvědčený recept na jednoduchý koláč s ovocem. 

Abychom Vám pana Lukáše krátce představili, položili jsme mu několik otázek a o odpovědi se s vámi rádi podělíme.

Jak jste se k pečení dostal?

Ještě během studia vysoké školy na Univerzitě obrany v Brně (2015 - 2017) jsem pro spolužáky začal vyrábět oříškové pasty a tyčinky na výcviky ve Vyškově. Ale o nějakém cukrářském “umu” se dalo hovořit až později v době, kdy jsem si našel svoji nynější přítelkyni. K pečení sdílíme stejnou vášeň a pečeme spolu již 4 roky.

Kde berete recepty – máte nějaké tradiční nebo si je tvoříte sám?

Většinu receptů čerpám z internetu, převážně ze zahraničních webů a You Tube. Mám ale také několik oblíbených cukrářů, kteří se dělí o svoje nápady a předávají recepty na Instagramu. Samozřejmě mám i nějaké vlastní recepty, ty vznikají vždy cestou pokusů a omylů. V poslední době jsem si velmi oblíbil japonské dezerty a výrobu zmrzliny.

Je něco, co byste v budoucnu ještě chtěl vylepšit – chcete rozšiřovat sortiment, výhledově přibrat nějakého zaměstnance?

Chtěl bych otevřít vlastní cukrárnu s dezerty a zmrzlinou, pro kterou momentálně hledám vhodné prostory. Jelikož peče i má přítelkyně, která mi při pečení pomáhá, zatím žádné další zaměstnance nehledám.

Kde si mohou zájemci Vaše zákusky objednat?

Převážně funguji na doporučení, zájemci mě mohou kontaktovat přes Facebook či Instagram.

 

Bublanina s ovocem

  800 g letního ovoceIMG_7728 (1)
  250 g polohrubé mouky  
  150 g cukru krystalu 
  125 g rozpuštěného másla 
  125 ml smetany
  3 vejce  
  6 g kypřícího prášku
  máslo a hrubá mouka na vymazání formy 

 

 

 

Postup : 

1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Máslo rozpusťte a nechte mírně vychladnout. Očistěte ovoce. Mouku prosejte do mísy a promíchejte s kypřícím práškem a špetkou soli. Plech na pečení vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (popř. krupicí, strouhankou).

2) Vejce rozšlehejte v míse s cukrem, dokud nezesvětlají. Přidejte smetanu s moukou a opatrně rozmíchejte. Úplně na konec zašlehejte i rozpuštěné máslo.

3) Připravené těsto vylijte na vysypaný plech. Přidejte ovoce a dejte péct do trouby asi 25 až 30 minut.

Přejeme Vám dobrou chuť!