Petrova pekárna
Pan Petr Všetíček našel zálibu v pečení před pěti lety, kdy začal péct chleba pro svou rodinu a známé, kterým neobyčejně zachutnal. A protože počty objednávek neustále rostly a jeho kuchyně přestala na takový nápor stačit, rozhodl se zřídit vlastní pekárnu a pečení se věnovat na profesní úrovni.
Nadační fond Veolia ho v začátku jeho podnikání podpořil příspěvkem z programu STARTér, Věř si a podnikej!
Petrova pekárna se zaměřuje na výrobu pečiva z pravého kvásku bez použití pšenice. Hlavním sortimentem je žitno-pohankový kváskový chléb a žitný 100% kváskový chléb. Pečivo je připravováno klasickým způsobem z kvalitních surovin, bez konzervantů a jiných chemických přísad.
Prodej probíhá na základě objednávek pro soukromé osoby i obchody s několika výdejními místy v Olomouci a Prostějově.
Každý projekt podpořený z programu STARTér má svého garanta z řad zaměstnanců společnosti Veolia Energie. S panem Všetíčkem spolupracuje jako garantka projektu paní Alena Pencová, která k projektu svého svěřence říká: „Pan Petr Všetíček peče s láskou a na chuti pečiva to je znát. Nejen zdravé - z poctivého kvásku a bez konzervantů, ale i lahodné a voňavé. Přidanou hodnotu projektu vidím také v ekonomickém zacházení se surovinami. Tím, že se peče na zakázku, nedochází k plýtvání se surovinami a jídlem. I to je jedna z cest udržitelného rozvoje, kterým se naše společnost snaží ubírat“.
Pracovní kariéra pana Všetíčka se začala ubírat zcela novým směrem, a proto nás zajímalo, kdy a proč se pan Všetíček rozhodl pro tuto životní změnu. Položili jsme panu Všetíčkovi několik otázek a o odpovědi se s Vámi rádi podělíme.
Jak jste se k pečení dostal?
Vše začalo díky mé přítelkyni před šesti lety. Přítelkyně zjistila, že má intoleranci na pšenici a hledali jsme alternativu pečiva, které by bylo vhodné a zároveň chutné. Bohužel není pečivo jako pečivo. V tu dobu jsme začali experimentovat s žitným kváskem, žitnou a pohankovou moukou a různými semínky.
Co jste dělal předtím a proč jste se rozhodl pro změnu?
Pracoval jsem dlouhou dobu ve firmě, která se zabývá výrobou vlnité lepenky. Z počátku jsem byl na pozici seřizovače několika strojních linek a v posledních šesti letech směnový mistr.
Změna nastala po ukončení „papírenské“ životní etapy a hledání dalších pracovních zkušeností. V tu dobu již bylo u nás pečení chleba pro vlastní potřebu na denním pořádku. Přátelé si pochvalovali náš chléb pro jeho chuť a vůni. Byli nadšeni z jeho zdravého vlivu na organismus a ptali se, zda chléb mohou od nás zakoupit. Rozhodl jsem se zkusit cestu pekaře. Bez trpělivosti a podpory mé přítelkyně by to nešlo a za to jsem srdečně rád.
Kde berete recepty – máte nějaké tradiční nebo si je tvoříte sám?
Recept na žitno-pohankový kváskový chléb vznikal metodou pokus – omyl. Přes neúspěchy a několik desítek nedopečených, tvrdých, tvarově nevzhledných a nepoživatelných chlebů, se nakonec ustálil poměr surovin a chléb byl podle našich představ a chutí.
A jaké máte vyhlídky do budoucna – chcete rozšiřovat sortiment, výhledově přibrat nějaké zaměstnance?
Naše filozofie je používat kvalitní suroviny jako například pohankovou mouku, pohankovou kroupu, žitnou mouku a další suroviny. Rozhodli jsme se péct pouze na objednávku, protože nechceme vytvářet nadbytky a plýtvat potravinami.
Sortiment pomalu rozšiřujeme dle poptávky zákazníků. Mám radost zejména z žitných muffinů, které si oblíbily převážně děti, které zaujal tvar a vzhled. V létě bychom chtěli rozšířit sortiment o koláče z pohankové mouky se sezónním ovocem a o Vánocích nabídnout cukroví z pohankové mouky. V tuto chvíli zatím zvládám pečení sám, ale s rozšiřováním sortimentu a zvyšujícím odběrem se bude odvíjet i počet rukou potřebných k uspokojení poptávky.