Prostě ořechy z Prostějova!
Tentokrát Vám přinášíme příběh podnikatele pana Tomáše Gajdoše, který již před dvěma lety začal podnikat v oblasti výroby čistě rostlinných oříškových produktů na míru pod značkou BARENUTS.
V začátcích se pan Gajdoš specializoval na oříšková másla pražená pouze horkým vzduchem, později do sortimentu přidal RAW tyčinky či směsi müsli.
Panu Gajdošovi jsme položili několik otázek, a o jeho odpovědi se s Vámi v tomto článku rádi podělíme.
Jak Vás napadlo vyrábět právě oříšková másla a co Vás vedlo k tomu, že jste se rozhodl v této oblasti podnikat?
Za nejvyšší radost v životě považuji to, že každý den procházím dveřmi, na kterých je pod mým jménem napsáno: „Majitel firmy na výrobu oříškových másel“. Touhu podnikat jsem pociťoval již od útlého věku díky vzoru tatínka, ale až po absolvování vysoké školy jsem našel k tomuto kroku odvahu. Tou jiskrou, která ve mně zažehla oříškový sen o vlastním podniku, bylo moje okolí a přátelé. Dnes moje profese přesahuje slovo úžasná. Užívám si tu poctivou tvrdou práci každý moment. Pokud se objeví horší den, pořád je to skvělý den. Nepříjemnosti proto ani nevnímám a slovo výzva je vítáno, protože jen tak je možný růst. Mám také dojem, že jsem po narození propadl přímo do kotlíku s Arašídovým máslem, jinak si svůj příběh neumím ani vysvětlit.
Pomalu a pokorně nám v týmu roste odvaha i hodnota. Z malých prostor a měst bylo až nesplnitelným snem dostat americký symbol v podání zlatých českých ručiček za velkou louži. A nyní i tam uvádíme produkty a příchutě, jaké svět nikdy neviděl. Naší misí je postupně představit naše díla v každé české rodině, kdy benefity z čistě vyrobených produktů mohou pomoci tam, kde má náš tradiční jídelníček nedostatky, a tím dopomoci ke zdravějšímu životu v naší krásné zemičce. Přitom vyrábíme z celých ořechů a dalších ingrediencí pocházejících z nejrůznějších koutů planety, ke kterým se chováme s úctou, přesto odvážně. Tak je to podle nás správné. Věřím, že pokud si přejeme na tuto Zemi přinášet změnu a zlepšit ji, musí to volání vycházet z našeho srdce. Podnikat udržitelně, v kruhu rodiny a přátel, v rodném městě - to považuji za čest. Přinášet lidem produkty zlepšující život a přinášející takovou změnu, to je naším voláním.
Co pro Vás bylo nejtěžší v prvních dvou letech podnikání, co Vás potěšilo či naopak zklamalo?
Nejvíce mě fascinuje, za jak krátkou dobu se nám podařilo vykonat tolik dobrého, což nás vede k cílům, které jsme si ještě před rokem neuměli ani představit. Jedním z nich je rozšíření naší činnosti za oceán. Za největší výzvu, kterou jsme společně překonali, považuji samotné požadavky na zahájení udržitelného podnikání. Za přelom považuji uvedení brandu pod názvem Barenuts. Jak jsem ale podotknul hned na začátku, moje profese mě tolik těší, že i zklamání hodím velmi rychle za hlavu a koukám na to důležité – a tím je to, co na nás můžu změnit a vylepšit každý den.
Kdo jsou Vaši zákazníci a kde můžeme Vaše produkty nakoupit?
Našimi zákazníky jsou lidé oceňující kvalitu našich ořechů a originální příchutě. Současně také dbáme na trvalou udržitelnost přístupu k podnikání díky vratným sklenicím a recyklovaným etiketám. Věřím, že zákazníci nás vyhledávají díky jedinečné atmosféře našeho brandu, se kterou souzní. Dle mého názoru je důležité, aby lidé věděli, že na jejich přání opravdu záleží a proto jim věnujeme náležitou pozornost. S tím také souvisí naše další novinka a zároveň jedinečnost, kterou je možnost výroby vlastního másla na míru, dle přání a chutí úplně každého.
Nadační fond Veolia podpořil pana Gajdoše v začátcích jeho podnikání a pomohl mu vybavit jeho výrobní dílnu nábytkem.
V letošním roce se panu Gajdošovi podařilo zřídit v centru Prostějova snídaňové bistro, kde můžete mimo jiné ochutnat bubble wafle, palačinky, domácí dezerty, cupcaky či další dobroty. NFV přispěl na vytvoření nového pracovního místa v rozšiřující se výrobě oříškových produktů.